Checklista Modułu:
- Tytuł
- Paragraf
- Ramka Przykład inicjatywy, dobrych praktyk, działacz/akademik i jego cytat, rozwinięcie teoretyczne.
Zagadnienia - Obejrzyj (pl/ang)
- Przeczytaj (pl/ang)
- Istotne organizacje (pl/ang)
- Ciekawe lektury
Zmiana klimatu jest faktem, a naukowcy są zgodni co do jej antropogenicznego charakteru. W tej sytuacji rolnictwo ma przed sobą dwa zadania: 1) dążyć do ograniczenia czynników przyspieszających zmiany, 2) adaptować się do tych zmian.
- Rolnictwo jest najważniejszym czynnikiem przekształcenia biosfery: emituje gazy cieplarniane, powoduje zanieczyszczenia rzek i eutrofizację mórz, ogranicza możliwość wiązania dwutlenku węgla w glebie. Jednak, koszty środowiskowe generowane przez rolnictwo są w bardzo zależne od typu produkcji rolnej: emisje to przede wszystkim metan z chowu przemysłowego i CO₂ z długich łańcuchów dystrybucji czy produkcji nawozów i środków ochrony; zanieczyszczenia to pozostałości pestycydów i nawozów przy braku odpowiedniej ochrony wód (powszechne przy monokulturach); ponadto, odsłonięta, pozbawiona życia biologicznego gleba uwalnia węgiel do atmosfery, a nie go wiąże.
- Adaptacją jest przede wszystkim stosowanie praktyk, które pozwalają dostosować się do zmieniających się warunków klimatycznych: przetrwać suszę (zachowując wodę w gruncie), przeciwdziałać erozji gleby (przez jej okrywanie), wspierać biologiczne życie gleby, etc. Adaptacja oznacza również projektowanie gospodarstw w taki sposób, by były zabezpieczone przed gwałtownymi ulewami i huraganowymi wiatrami oraz nie zanieczyszczały wód powierzchniowych (agroleśnictwo, rola drzew). To także dążenie do samowystarczalności gospodarstw: im mniej są zależne od zewnętrznych źródeł energii i produktów agroprzemysłu (nawozy, pestycydy, nasiona), tym większa ich trwałość. Dywersyfikacja produkcji buduje odporność wobec rynków, a inwestycja w różnorodność biologiczną pozwala tworzyć odporne agroekosystemy.
Na poziomie kraju, adaptacją jest wspieranie (poprzez polityki państwowe i środki z WPR) rolnictwa, które stosuje przyjazne dla klimatu praktyki agroekologiczne: rolnictwo ekologiczne, tradycyjne, agroleśnctwo, permakultura, rolnictwo regeneratywne. Formą adaptacji do zmiany klimatu jest również sama ochrona drobnych gospodarstw (przed znikaniem) zarówno poprzez wspieranie lokalnych sieci sprzedaży, polityki publiczne wokół żywności, jak i ułatwienie dostępu do ziemi dla młodych rolników.
Zmiana polityki energetycznej i rolnej są kluczowe w próbie ograniczenia konsekwencji zmiany klimatu: pomocne w niej będzie przejście od podejścia, w którym handel jest w centrum uwagi do podejścia, gdzie najistotniejsze są prawa – zarówno człowieka jak i natury.
Zagadnienia:
- Produkcja żywności czy biopaliwa? W kontekście przejścia na OZE wzrastać będzie presja na tereny zdatne do produkcji rolniczej w kierunku używania ich do wytwarzania biomasy/biopaliw. Obecnie, 80% upraw GMO przeznaczanych jest na produkcję pasz lub biopaliw. [1]
- Produkcja żywności czy produkcja pasz? Porównanie kosztów “zewnętrznych” (externalities – nazywane tak, gdyż nie są ponoszone przez producenta, ale przez społeczeństwo) produkcji roślinnej i zwierzęcej: ziemia, energia, woda, zanieczyszczenia.
- Obieg zamknięty w gospodarstwach. Jako agroekologiczne optimum, które pozwala budować trwałość/odporność gospodarstw – niezależne od zewnętrznych nakładów (nawozy, energia), niegenerujące kosztów (zanieczyszczenia). Znaczenie zwierząt dla obiegu materii w gospodarstwie.
- Dostarczanie “dóbr publicznych”: jak na poziomie polityk łączyć cele klimatyczne/środowiskowe oraz te związane z produkcją rolną i rozwojem obszarów wiejskich? (stanowisko IFOAM w sprawie WPR).
- Czym jest gospodarstwo – jakie funkcje pełni?
Struktura gospodarstw i demografia |
Ramka: HIGHLIGHT na Matter of Scale Raport, na przykładzie analizy brytyjskich agroekologicznych gospodarstw o powierzchni poniżej 20 ha rozważa kwestię produktywności w odniesieniu do skali produkcji/wielkości gospodarstwa. Porównuje różne kategorie mierzenia produktywności: plon danej uprawy z ha, wymiar finansowy takiego porównania (niewielkie gospodarstwa często specjalizują się w bardziej dochodowych uprawach, np warzywa/kwiaty/zioła), plon wszystkich upraw przy łączeniu różnych upraw na jednym obszarze (Land Equivalent Ratio, LER), by wreszcie wprowadzić kategorię wielofunkcyjnych korzyści dostarczanych przez małe gospodarstwa, których wartość społeczną, środowiskową i ekonomiczną również można wymierzyć. http://www.scholacampesina.org/wp-content/uploads/2018/10/A‑Matter-of-Scale-Report-LWA-2017.pdf |
Biomasa kręgowców na Ziemi |
IPCC Climate Change and Land (08.2019): |
|
Obejrzyj:
- (ang.) Scaling up Agroecology fo Climate Resilience https://www.youtube.com/watch?v=zDtlZPzOR0Q&t=768s
- (pol.) prof. Zbigniew Karaczun podczas prezentacji Atlasu Rolnego (2019) https://www.youtube.com/watch?v=nBVe7_xqQM4
- (ang./pol. napisy) samowystarczalność i efektywność gospodarstwa; produkcja na bardzo niewielkim obszarze,na własne potrzeby + sprzedaż nadwyżek: https://www.youtube.com/watch?v=LqkmYpAhy8I
Kluczowe dokumenty:
- (ang.) Raport KE: analiza trendów na najbliżse lata w kontekście zmiany klimatu https://ec.europa.eu/epsc/sites/epsc/files/epsc_-_10_trends_transforming_climate_and_energy.pdf
(ang.) Raport IPCC dotyczący ocieplenia klimatu o 1,5 stopnia w stosunku do epoki przedprzemysłowej https://www.ipcc.ch/sr15/
I artykuł po polsku o raporcie: https://naukaoklimacie.pl/aktualnosci/streszczenie-specjalnego-raportu-ipcc-dotyczacego-globalnego-ocieplenia-klimatu-o‑1–5c-cz-a-323 - (ang.) Porównanie przemysłowego i chłopskiego rolnictwa w kontekście zmiany klimatu: With Climate Chaos…Who Will Feed Us? The Industrial Food Chain/The Peasant Food Web
http://www.etcgroup.org/files/030913_ETC_WhoWillFeed_AnnotatedPoster.pdf - (ang.) IPCC, Climate Change 2007: Mitigation of Climate Change. Chapter 8: Agriculture, http://tinyurl.com/ms4mzb
- (ang.) ClimateChange and Land https://www.ipcc.ch/report/srccl/
- Status of the World’s Soil Resources http://www.fao.org/3/a‑i5199e.pdf
- (ang.) Rolnictwo na rozdrożu https://www.globalagriculture.org/fileadmin/files/weltagrarbericht/EnglishBrochure/BrochureIAASTD_en_web_small.pdf
- (ang.) Raport FAO na temat stanu gleb na świecie, 2015 http://www.fao.org/3/a‑i5199e.pdf
Artykuły:
- (ang.) Artykuł na temat związku produkcji żywności z ochroną klimatu: Food and climate change: the forgotten link https://www.grain.org/e/4357-food-and-climate-change-the-forgotten-link
- (pol.) Agroekologia jako alternatywa dla rolnictwa przyjaznego dla klimatu http://zielonewiadomosci.pl/tematy/obywatele/agroekologia-jako-alternatywa-dla-rolnictwa-przyjaznego-dla-klimatu/
- (pol.) prof. Skubała o 6 wielkim wymieraniu i znaczeniu bioróznorodności https://smoglab.pl/prof-piotr-skubala-wszyscy-musimy-sie-nauczyc-brac-tyle-ile-potrzebujemy-nigdy-wiecej/
- (ang.) Dostatny D.F., 2013. The function of small farms in supporting biological diversity of agricultural ecosystems. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich. T.100, z.4: 34–42. http://sj.wne.sggw.pl/pdf/RNR_2013_n4_s34.pdf
- (pol.) Żurek G., Wiewióra B., Nowakowski M., Starzycki M., Nowacki W., Martyniak D., Bodzon Z., Fu Dostatny D., Warzecha R., Żurek M. 2018. Przeciwdziałanie negatywnym skutkom zmian klimatu w rolnictwie. Postęp biologiczny i innowacje w agrotechnice. Wydawca: Fundacja na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju, Warszawa, str. 116. ISBN: 978–83-66196–00‑1.https://www.researchgate.net/profile/Denise_Dostatny (Trzeba tam wchodzić i poszukać)
- (pol.) Dostatny D.F., 2009. „Fragment Skarbnicy” polskiej wsi. W: Tradycyjne nasiona: Nasze dziedzictwo i skarb narodowy (red.: J. Łopata )http://icppc.pl/sciagnij/publikacje/nasiona-zawartosc.pdf
- (pol.) Dostatny D.F., 2010. Ukryta wartość chwastów. Temat miesiąca: Różnorodność biologiczna. Fundacja Wspomagania wsi. Witryna Wiejska. Strona internetowa: www.wytrynawiejska.org.pl. http://witrynawiejska.org.pl/strona-glowna/postawy/item/40592-ukryta-wartosc-chwastow
- Adaptacja: Gospodarowanie wodą w rolnictwie https://klimatarolnictwo.pl/index.php/adaptacja/gospodarowanie-woda/
- Nowe wyzwania rolnictwa w dobie zmiany klimatu https://klimatarolnictwo.pl/index.php/agroakademia/broszury-szkoleniowe/nowe-wyzwania-dla-rolnictwa-w-dobie-zmiany-klimatu‑2/wstep/
- (ang.) We need biodiversity-based agriculture to solve the climate crisis
https://www.commondreams.org/views/2019/10/07/we-need-biodiversity-based-agriculture-solve-climate-crisis?utm_campaign=shareaholic&fbclid=IwAR2nhEHUMSWl9g17cLLGAG8QZPPn-Q2_S1YwJ7_YUmZIvbZAZlGxZsN49X8
Przypisy:
[1] ETC Group, 2009; With Climate Chaos…Who Will Feed Us? The Industrial Food Chain/The Peasant Food Web